Start
Nyheter
Tillbehör
Smycken
Hemma
Om Pretty Ogr
Feedback
Bli kund
Köpvillkor
Listor

 

 

 

 

 

 

Heminredning4

Recept 6

Tips, idéer & råd4

 

En av lördagens populära kakor på café Vallmo:

 

CITRON- OCH LIMEKAKA (från Arla)

Ingredienser

12-14 bitar

3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 äggula

Fyllning:
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
rivet skal och pressad saft av 1 lime och 1 citron (jag tar bara saft o skal från 1/2 lime)

Garnering och servering:
1 skivad lime
1 msk florsocker
3 dl vispgrädde

 

Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Tryck ut i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 30 min.

 

Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i resten av ingredienserna till fyllningen. Häll i pajformen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kallna. Garnera med limeskivor och sikta över florsocker. Servera med vispad grädde.

5

 

RYTTARKAKA                 

 

4 ägg                          

6 dl socker                 

3 dl vetemjöl 

6-7 msk kakao

2 krm salt

1 tsk vaniljsocker

175 g smält smör

 

Glasyr:

75 g smör

3 dl socker

1 ½ dl grädde

1 dl sirap (ljus)

200 g kokos

 

Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner vetemjöl, kakao, salt, vaniljsocker och smält smör.

 

Grädda i långpanna 10-12 minuter i 225º

 

Blanda smör, socker, grädde och sirap i en kastrull för glasyren. Koka upp och låt sjuda ett par minuter under omrörning. Tillsätt kokos och koka ytterligare någon minut. Bred glasyren över kakan och grädda i ytterligare ca 10 minuter

5

Portergryta

Ingredienser
1 1/2 kg högrev el. rådjursbog
2-3 skalade morötter skurna i mynt ca 1 cm
1 flaska porter, 50 cl
1/2 dl koncentrerad svartvinbärssaft
2 msk kinesisk soja
2 msk kalvfond
5 enbär
5 svartpepparkorn
15 smålökar
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
salt och peppar
1 näve torkad trattsvamp (ev. blötlagd)

Servera med:blomkålsmos, potatis-jordärtskockmos eller ris

1. Putsa köttet och skär i lite större bitar. Koka upp öl, saft, soja, fond, krossade enbär och pepparkorn.
2. Lägg i köttet och koka upp. Skumma eventuellt. Låt småkoka under lock i 1 timme. Skala lökarna och lägg i.
3. Tillsätt morotsmynten. Om grytan är 'blöt/vattning' och du ej blötlagt svampen ska den i nu. Är grytan 'torr' blötlägg svampen och tillsätt den efter redning.
4. Koka i 15 minuter till. Vispa ut mjölet i grädden och rör ner redningen i grytan.
5. Koka i 5 minuter och smaka av med salt och peppar.

5

Viltkyckling


Ingredienser

4 kycklingfiler, putsade

salt, peppar

2 dl Creme fraiche

1/2 del outspädd svartvinbärssaft

1 1/2 del vatten

1 tärning hönsbuljong

5 krossade enbär (alt. rosépeppar)

1 tsk timjan (använder du färsk kan du öka något)

1 1/2 msk kinesisk soja

1 näve torkad trattsvamp (ev. blötlagd)

Garnering: lingon, färsk timjan

 

1. Bryn kycklingfiléerna i lite matfett i en stekpanna, vacker gyllene på båda sidorna. Salta och peppra.

2. Vispa/rör samman creme fraiche med vatten, krossade enbär, timjan, smulad buljong och soja. Salta ev.

3. Häll ned blandningen i stekpannan och låt puttra under lock i ca 10 minuter. Har du inte blötlagt svampen ska den i nu.

4. Smaka av och kontrollera att kycklingen är genomstekt/-kokad.

5. Garnera med lingon (hela) och timjan. Servera med klyftpotatis, ris eller bulgur/cous cous och en fräsch sallad.

5

 

KARINS HÄLSOBRÖD

2 bröd

 

50 g jäst

5 dl vatten (37°)

2 tsk salt

2 msk honung

½ dl rapsolja

2 dl solroskärnor (alt. blanda i linfrö, pumpakärnor)

2 dl rivna morötter

6 dl grahamsmjöl

7 dl vetemjöl ca

 

1. Lös jästen i vattnet, tillsätt salt och honung. Rör om så att det smälter.

 

2. Tillsätt övriga ingredienser – vetemjölet sist. Det ska bli en ganska lös deg. Låt jäsa 1 tim till dubbel storlek.

 

3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Baka ut till två runda bröd. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa ca 30 min.

 

4. Grädda i 225° i nedre delen av ugnen ca 30 min. Bröden är färdiga när det låter ihåligt då man knackar på dem.

 

Min variant. Varierar med linfrö, solros + pumpafrön. Förjäser inte degen utan låter assistenten arbeta degen ca 8-10 minuter. Dela degen i två delar direkt, lägg dem i 2 avlånga brödformar och låt jäsa i kylskåp.

 

 

 

Copyright © 2015 Pretty Ogr
Senast ändrad: 27 januari 2017 
                http://svenskalänkar.com/