Halsband i blå Topaz eller ljuvlig Citrin

Kvartser och klara genomskinliga stenar ses traditionellt som hälsostenar. Här är två varianter, en blå Topaz (SÅLD))och en gul Citrin. Den blå Topazen har små silverpärlor mellan de ovala topazpärlorna medan Citrinen har små citrinpärlor mellan de ovala stora Citrinpärlorna. Båda ljuvligt bleka i färgerna. Avslutas med ett lås i 925 Sterling silver.

 

Mått: ca 45 cm (kan förlängas med silverkedja)

 

I lager: 1 av vardera

Pris per styck:     395,00 SEK

Välj sten

Topaz är ett silikatmineral av aluminium och fluor. Topaz hör hemma i ortorombiska systemet (tredimensionella kristallgrupper) och dess kristaller är oftast prismatiska upp av pyramidala och andra ansikten. Ren topas är färglös och transparent, men vanligtvis tonad av föroreningar. Typisk Topaz är vin, gul, ljusgrå, röd-orange eller blå brun. Den kan också vara vit, blekgrön, blå, guld, rosa (sällsynt), röd-gul eller ogenomskinlig till genomskinlig/genomskinlig. Naturligt förekommande blå topas är ganska sällsynt. Typiskt är färglös, vit eller ljust gul och blå ibland violett. Många bruna eller bleka topaser behandlas för att göra dem (värmebehandlades och bestrålas för att producera en mer önskvärd mörkare blå).
Topaz hittas i Ryssland, i Afghanistan, Sri Lanka, Tjeckien, Tyskland, Norge, Pakistan, Italien, Sverige, Japan, Brasilien, Mexiko, Flinders Island, Australien, Nigeria och USA. Färglösa och ljusblå sorter av topas finns i precambriansk granit i Mason County, Texas men någon kommersiell utvinning av topas förekommer inte i detta område.

Topaz ger dig styrka och hälsa.

 

Citrin är en variant av kvarts vars färg varierar från blekgul till brun. Naturliga citriner är sällsynta - de flesta är värmebehandlade ametister eller rökig kristall. Det är nästan omöjligt att skilja citrin från gul topas med bara ögat men de skiljer sig i hårdhet. Brasilien är den ledande tillverkaren av citrin, där en stor del av produktionen kommer från delstaten Rio Grande do Sul. Namnet kommer från latinets citrina som betyder "gul" och är också ursprunget till namnet "citron". Ibland kan citrin och ametist hittas tillsammans i samma kristall och kallas då ametrine. Citrin är en av tre traditionella månadsstenar för november. Den står för pengar, styrka, lycka och hälsa.