Start
Nyheter
Tillbehör
Smycken
Hemma
Om Pretty Ogr
Feedback
Bli kund
Köpvillkor
Listor

 

 

 

 

 

 

Nypremiär -

gammal klassiker i ny design

Tillbaka igen - Pretty Ogr's halsband av tubpärlor och bysantinsk kedja, men i en lite ändrad design. Stentubpärlorna är 4x12mm, genomträdda av tråd i 925 Sterling silver och sammanfogade med korta delar av bysantisk kedja, även den i 925 Sterling silver. Med 14 kt fylld guld istället för silver finns idag bara Korall men kan beställas med andra stenar.

 

Längd: 38 -55 cm

 

I lager:  Turkos, rosa Opal, Lapis lazuli, Malakite, Kiwi Jaspis,

Koreansk Jade, Rodokrosit, Jade; blå Sandsten, Höstjaspis

samt Äppelkorall med 14 kt fylld guld

Pris per styck:     silver 400,00 SEK, guld 550,00 SEK

 

Välj sten

Turkos är ett blå- till grönfärgat kryptokristallint, sekundärt fosfatmineral. Den är sällsynt och finare fyndigheter är värdefulla. Dess unika färgton har gjort att den använts till smycken och dekorativa inlägg under flera tusen år. Ordet "turkos" är gammalt och kommer förmodligen från franskans pierre turquoise, "turkisk sten", vilket bygger på en missuppfattning – äkta turkos förekommer inte i Turkiet men handeln mellan turkarna och Västeuropa gjorde att den kom att associeras med Mindre Asien. Turkos förekommer som ådror eller sprickfyllnader och som kompakta och små klimpar. De finaste stenarna förekommer i Iran och Afghanistan, där den kallas "firuze". Betydande fynd av turkos finns också i USA, i Arizona, Kalifornien, Colorado, New Mexico och Nevada. I New Mexico och Kalifornien utvanns turkos men medan fyndigheterna i New Mexico är helt uttömda återstår fortfarande kommersiell utvinning i en gruva i Kalifornien.

De flesta fyndigheterna är av låg kvalité men sällsynta fyndigheter kan konkurrera med iransk turkos vad gäller stabilitet och färgton. I Arizona utvinns turkos som en biprodukt vid koppargruvor och delstaten är den viktigaste producenten av turkos. En annan betydande producent är Nevada som har 75–100 gruvor i drift.

I Virginia upptäcktes 1912 enskilda, vanligen mindre än en millimeter stora, turkoskristaller. Fram till 1980-talet trodde man att detta var den enda fyndorten för dessa kristaller, men sedan dess har de eftertraktade kristallerna hittats på ytterligare 27 platser.

Turkosen ger dig lycka, kärlek, hälsa och skydd.

 

Copyright © 2015 Pretty Ogr
Senast ändrad: 27 januari 2017 
                http://svenskalänkar.com/