Start
Nyheter
Tillbehör
Smycken
Hemma
Om Pretty Ogr
Feedback
Bli kund
Köpvillkor
Listor

 

 

 

 

 

 

Ordlista4

Månadsstenar4

Astrologi4

Chakra4

Länkar4

Stenfakta4

Ladda ned4

Tips & råd 6

Det finns en del knep som du kan använda för att dina smycken ska hålla sig snygga längre. Här redovisas råd och rekommendationer från juvelerare och ädelstensbranschen:


punkt

Silversmycken kan, även om de är av 925 Sterling silver, svartna eller bli missfärgade med tiden. Som personer är vi alla olika med olika avsöndring och ibland äter vi mediciner som påverkar. För att bevara glansen och färgen längre bör du förvara ditt silversmycke i en s.k. Zip-påse när du inte använder det. (Hos Pretty Ogr brukar vi skicka med en zip-påse, glömmer vi så påminn). Du kan efter användning också tvätta smycket med vanligt diskmedel och en mjuk tandborste under ljummet, rinnande vatten för att avlägsna avlagringar och fett. Se bara till att det är helt torrt innan du försluter det i påsen.

punkt

Naturligtvis kan du använda kommersiell silverputs till dina silverkedjor och silversmycken utan stenar. Följ dock instruktionerna mycket noga - annars kan ditt smycke bli vitaktigt och trist. Sök gärna upp en lokal privatägd silver- och guldsmed så hjälper de dig gärna (ibland mot en liten kostnad).

punkt

Agater är ofta färgade ock kan blekas i solen. Använd därför aldrig agatsmycken när du solar eller dagtid på din semester i länder med stekande sol.

punkt

Ädelstenar såsom rubin, safir och smaragd är ofta behandlade på något sätt, dels för att förstärka färgen, dels för att göra stenen klarare. Har färgförstärkning gjorts kan stenen blekna och tappa glansen efter en tid. Ingen fara - gnid försiktigt in den med oparfymerad barnolja på en mjuk trasa. Låt den ligga en stund och polera den sedan försiktigt med en torr mjuk trasa så att överflödig olja avlägsnas.

punkt

Opaler innehåller en stor del vatten och kan med tiden "torka ut". Det finns opalvax som de bör behandlas med. Vänd dig till guldsmed så kan de hjälpa (troligen mot en kostnad).

punkt

Använd aldrig parfym på halsen om du ska bära pärlor - speciellt saltvattenpärlor. De kan bli helt förstörda, dö och tappa glansen. Var även försiktig med hårspray.

punkt

Smycken trädda på tråd kan behöva träs om emellanåt. Speciellt viktigt om det saknas knutar mellan varje pärla/sten. Ser du att tråden börjar bli fransig eller verkar tråden ha töjt ut sig är det bra att förekomma ett pärlregn. Lämna in och träd om innan tråden går av så slipper du förlora pärlor/stenar. 

 



 

Copyright © 2015 Pretty Ogr
Senast ändrad: 20 oktober 2015 
                http://svenskalänkar.com/